Šta u slučaju otkaza putovanja?

Šta u slučaju otkaza putovanja?

Category : Putovanja

Prilikom rezervacije aranžmana, između turističke agencije i putnika sklapa se ugovor o putovanju. Kada je ugovor sklopljen, od dogovorenog aranžmana ipak mogu da odustanu i agencija i putnik. U zavisnosti od toga koliko pre zakazanog početka putovanja je do toga došlo i iz kojih razloga odmerava se da li će i koliko odustanak da košta onoga koji se predomislio.

Pre odustajanja bilo bi  dobro da pročitate opšte uslove putovanja agencije organizatora, tu piše koliko je novca agencija dužna da vam vrati. To naravno ima veze sa tim u kom trenutku odustajete od putovanja. Platićete agenciji samo administrativne troškove koji ne smeju da iznose više od 5% cene aranžmana, ukoliko blagovremeno odustanete od aranžmana. Šta znači blagovremeno zavisi od vrste aranžmana. Ukoliko odustanete posle roka koji se smatra blagovremenim, pet ili manje dana pre polaska agencija može zadržati pun iznos cene aranžmana.

Opravdani razlozi za odustanak 

Ukoliko u bilo kom trenutku posle blagovremenog roka odustanete od puta  iz nekog od opravdanih razloga agenciji ćete nadoknaditi samo administrativne troškove koje je već imala u vezi s vašim putovanjem. Opravdanim razlozima smatraju se :

  • smrtni slučaj u porodici
  • iznenadna bolest i odlazak na bolničko lečenje
  • poziv za vojsku
  • vanredno stanje proglašeno zbog neke elementarne nepogode

Dužni ste da agenciji dostavite dokaze o razlozima zbog kojih odustajete.

Zamena putnika drugom osobom 

Pre nego što putovanje počne putnik  koji je uplatio aranžman može nekom da ustupi svoje mesto. On o tome mora da obavesti agenciju a osoba koja ga zamenjuje mora da ima važeći pasoš, vizu (ako je viza potrebna) i sve ostalo što  je za putovanje potrebno. Takođe, ako je zbog zamene došlo do nekih novih troškova njih treba da plati putnik-zamenik.

Odustanak agencije 

Agencija ima pravo da odustane od ugovora u slučaju nastupanja vanrednih okolnosti na koje ona ne može da utiče (npr.ukoliko je u međuvremenu postalo nebezbedno putovati u dotičnu zemlju, ako zbog vremenskih uslova ne lete avioni i sl.) ili ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika. Agencije same određuju koliko je putnika potrebno za realizaciju nekog aranžmana. Ukoliko agencija otkaže putovanje dužna je da o tome obavesti putnike najkasnije 5 dana pre predviđenog početka putovanja, a zakon propisuje da vam u tom slučaju agencija mora ponuditi da birate da li ćete otkazano putovanje da zamenite nekim drugim po vašem izboru (uz doplatu ako je aranžman skuplji) ili da Vam vrati sve što ste uplatili. Novac vam mora biti vraćen najkasnije u roku od 15 dana od dana otkazivanja putovanja.


Leave a Reply

Današnji kurs

Newsletter

Unesite Vašu email adresu da ostanete obavešteni o aktuelnim ponudama

Kalendar 2019

February 2021
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Vreme u Sremskoj Mitrovici

Feb 28, 2021 - Sun
Sremska Mitrovica, Serbia
2°C clear sky

Facebook